Семейството от Украйна, което Църногорският манастир подслони, ще се премести в апартамент в София, който се дава безвъзмездно

Семейството на свещеника от Украйна, което е подслонено в Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, ще бъде преместено в София, предаде репортер на Zapadno.com.

В Църногорския манастир са приютени свещеник, съпругата му и четирите им деца. Семейството е пристигнало в страната ни, за да се спаси от войната в Украйна. По време на престоя им в светата обител гостите от държавата в Източна Европа са разгледали и манастирското стопанство. Свещеникът от Украйна пък е съслужил на служби в манастира.

Днес или утре семейството ще бъде настанено в 4-стаен апартамент в София, който е предоставен от братовчедка на енориашката на светата обител. “Дава им го безплатно и ще им плаща водата, тока и отоплението.”, поясни за Zapadno.com игуменът на манастира архимандрит Никанор.

В манастири към Краищенско светогорие могат да бъдат настанени около 60 украински граждани, бягащи от войната. Към момента няма новопостъпили украинци в манастирите, но духовните служители са готови да посрещнат всеки, който потърси помощ при тях.

По последна информация от Областна администрация-Перник в региона официално са регистрирани 100 граждани, избягали от войната в Украйна. На територията на общините Брезник и Трън общият брой им е 17.

Виж също...

Loading...