Областният управител на област Перник: Важно е да приемем водата като наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано

Областният управител на област Перник Кирил Стоев и заместник-областният управител Ива Борисова присъстваха на тържествена церемония по повод 20-та годишнина на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район”. По време на събитието директорът на басейновата дирекция Владимир Димитров, изтъкна важната роля на дирекцията в опазването на водния ресурс, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който тази година съвпада с 20-ата годишнина от създаването на дирекциите за басейново управление на водите в България. Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 година насам с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от  механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към 2 милиарда души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода, поясниха от Министерство на околната среда и водите.

„Дейността на басейнова дирекция е от съществено значение за сигурността на хората по отношение на предотвратяване на бедствени ситуации, както и в рационалното управление на водите“, заяви в словото си Кирил Стоев. Той добави, че в Световният ден на водата – 22 март е важно да приемем водата като наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано, като ресурс, който е в основата на живота на нашата планета.

„Днес, по-важно отвсякога е да насочим усилията си в гарантиране на по-добрите условия за живот на хората, а в основата на това е и съвместната ни работа, за да може да осигурим бъдеще на поколенията след нас“, каза в заключение Кирил Стоев.

На събитието присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Мария Ачкова, областният управител на област Благоевград Валери Сарандев, кметове и представители на държавни и общински институции. Деца от самодейни школи в Благоевград изнесоха празнична програма.

В обхвата на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” попадат част от териториите на общините Брезник и Трън.

Снимка: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...