Разбиха престъпна група, превозвала незаконни мигранти до Долна Секирна, задържани са 5 лица, сред които и полицай

Специализирана прокуратура привлече в качеството на обвиняеми пет лица, сред които служител на Главна дирекция „Гранична полиция“, за участие в организирана престъпна група за подпомагане на незаконно пребиваващи в страната чужди граждани с цел имотна облага (престъпления по член 321 и член 281 от Наказателния кодекс), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Те са обвинени за това, че от началото на 2021 година помагали на настанени в различни жилища в град София нелегални мигранти да напуснат страната като ги транспортирали с леки автомобили до границата с Република Сърбия.

Чужденците били превозвани към западната ни граница на два етапа – първоначално до брезнишкото село Долна Секирна, оттам с друг автомобил през гориста местност до границата, откъдето да продължат пътя си към Западна Европа. Транспортът по правило бил извършван привечер или около 5 часа сутринта, често всекидневно. Във всеки от случаите бил използван така наречен пилотен автомобил, който предупреждавал за наличие на полицейски патрули по пътя. Обвинените комуникирали помежду си с предплатени карти и чрез различни интернет приложения.

Организаторът и ръководител на групата държал в йерархична зависимост всеки от участниците, сам участвал в логистиката, събирал парите от престъпната дейност и ги разпределял между членовете на престъпното сдружение.

В хода на действията по разследването са претърсени 14 адреса, намерени и иззети са мобилни телефони, СИМ карти, радиостанции, незаконно оръжие и боеприпаси, наркотици и акцизни стоки. При личен обиск у полицейския служител са намерени и иззети 1 600 лева, за които се предполага, че са от престъпна дейност. Останалите обвиняеми са безработни, иначе демонстрирали висок стандарт на живот.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата обвинени е наложено задържане до 72 часа. На 24 март 2022 година в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Виж също...

Loading...