След 2-годишно отлагане игуменът на Църногорския манастир предаде дарение от 100 книги за българоезично паство в Турция

В първия ден на пролетта, 22 март, игуменът на Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор предаде на Вселенския патриарх Вартоломей Ι дарение от 100 книги на духовна тематика на български език, за библиотеката на Вселенската патриаршия. Негово Всесветейшество благодари за книгите и предаде своето патриаршеско благословение за издателския екип, съобщиха от светата обител.

Духовната литература бе поискана от Патриаршията за нуждите на нейното българоезично паство още преди две години, но поради пандемията от коронавирус посещението и предаването на книгите се отложи.

Посещението във Фенер бе организирано от игумена на светата обител Есфигмен на Света гора – Атон, който придружи българските духовници. Църногорският манастир издаде две книги с негови проповеди.

Освен срещата с Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, светогорските и българските духовници имаха срещи с Кидонийския митрополит Атинагор и с Филаделфийския митрополит Мелитон, след което обядваха заедно с патриарха.

Снимка: Църногорски манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”

Виж също...

Loading...