Хищно нападение в Брезнишко: Куче, за което цяло село се е грижило, е било умъртвено, местни подозират вълци

Кучето Пирин, за което жители и гости на брезнишкото село Ръждавец са се грижили, е било умъртвено. Местни хора подозират, че то е нападнато от глутница с вълци, предаде репортер на Zapadno.com.

За нападението от диви животни сигнализира Албена Миленова от Перник. Нейни роднини живеят в село Ръждавец и тя се притеснява за тях покрай трагичната случка с кучето. “Само знам, че е видяна глутница от 11 вълка. Дядо има имот в края на селото и ходи да го наглежда, баба сподели, че я е страх, да не го нападнат.”, сподели за Zapadno.com Албена Миленова.

Постоянните жители на селото са малко и сред тях са Иван и Боянка. Двамата разказаха за трагичния случай с Пирин – кучето, което е обитавало площада на Ръждавец. “Всеки се грижеше за него и винаги познаваше кой не е селото, защото го лаеше, а местните посрещаше с дружелюбно поведение. Миналият четвъртък стана това. Беше вечерта и само чухме как Пирин стене.”, разказа Иван. Той сподели, че когато излязъл да види какво се случва, кучето било безжизнено. “Опитало се е да достигне до къщата ни, защото следи от него бяха до съседите, ей там (показва Иван ограда на съседна къща). Успяло е да стигне до площада, където беше.”, разказа още местният жител.

Иван и съпругата му не са видели какво е нападнало кучето, но предполагат, че това е дело на вълча глутница. Предположенията им се подкрепени със следи от лапи в снега и калта по някои улици в малкото село. Част от тези следи бяха заснети и от обектива на Zapadno.com, но са неразпознаваеми, тъй като повечето сняг вече се е разтопил, а по калните улици вече са преминавали и автомобили.

Кучето Пирин било отглеждано от всички местни и приходящи хора от около 6 – 7 години. Хората в района са потресени от случилото се. Досега Иван и Боянка не са чували за други нападения от вълци в района на населеното място. Преди около 30 години, когато Иван е бил пастир край Ръждавец, е виждал вълк около пасящото стадо.

Кметският наместник на селата Банище и Ръждавец Иван Таков е запознат със случая. Миналата година две кучета на местен фермер са били нападнати от вълци. Тази година в село Банище няма оплаквания от нападения на домашни или селскостопански животни от хищници, поясни кметският наместник.

Запознати с лова твърдят, че глутници от вълци в района има. За справяне с хищниците се организира групов лов, за който също има определени изисквания, които трябва да се спазят.

Дали нападението в Ръждавец е дело на вълци, чакали или други хищници ще остане загадка за хората в района. Факт е, че през зимата жители на съседното село Станьовци са чували вой на вълци от заобикалящите района планини и гори, където се крият диви животни.

В публикацията са използвани снимки от pixabay.com и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...