По-малките магазини в област Перник предлагат яйцата размер L до 35 стотинки за брой или с 3 стотинки повече на седмична база

Средно за страната, през периода 16 – 23 март цените на яйца на едро и на дребно в по-малките магазини остават без промяна на седмична база, докато при тези в големите супермаркети се отчита леко повишение, показва анализ на Министерство на земеделието.

Цените на яйцата размер L в големите търговски вериги варират от 28 стотинки за брой в област Смолян до 36 стотинки за брой в Благоевград, Кюстендил, Разград и Русе. В по-голяма част от областите стойностите се повишават с между 1 стотинка за брой и 3 стотинки за брой на седмична база (най-значително в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол), докато само във Варна, Добрич и Шумен е налице понижение, в рамките на 1 стотинка за брой – 3 стотинки за брой. Така, средната цена за страната се увеличава с 1 стотинка за брой до 34 стотинки за брой.

Търговията на дребно с яйцата размер М в другите търговски обекти е в ценовия интервал от 25 стоинки за брой в област Смолян до 31 стотинки за брой във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен. Седмични ценови колебания се наблюдават в Благоевград, Кюстендил, Перник, Русе и София, където продуктът поскъпва с по 1 стотинка за брой.

По области, цените на яйцата размер L в по-малките магазини се движат от 27 стотинки за брой в Пазарджик и Смолян до 35 стотинки за брой в областите Перник и София. Промяна на стойностите на седмична база се отчита в шест области – увеличение, достигащо до 3 стотинки за брой в Перник и София.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...