Каналджия на мигранти, прекарвани през Трънско почина преди да получи присъда, съучастникът му ще лежи 4 години в затвора

Съдът призна за виновен подсъдим, обвинен от Районна прокуратура-Перник за извършено от него престъпление по член 280, алинея 2, точка 1, точка 3, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2, вр. алинея 1, пр. 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 6 септември 2020 година в Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман постъпила оперативна информация за дейността на две лица, свързана с незаконно превеждане на чуждестранни граждани от България за Сърбия. Незабавно била сформирана група от полицейски служители, която се насочила към трънското село Бутроинци. Стигайки до района на село Проданча, те установили 30 афганистански граждани. Междувременно двамата водачи на мигрантите успели да избягат. Те били обявени за общодържавно издирване и впоследствие задържани.

В хода на разследването двамата са били привлечени в качеството на обвиняеми за опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани без документи, сред които имало и лица, ненавършили 16-годишна възраст, без разрешение на надлежните органи на властта – граничните власти на Република България. Деянието им е останало недовършено, поради намеса на полицейски служители от Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман.

Районен съд-Трън наложи на единия от двамата наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева. Неговият съучастник почина в хода на съдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд-Перник.

Виж също...

Loading...