50-годишният пожарен автомобил на Трън трябва да бъде прехвърлен, за да не бъде спрян от движение след 1 април

Община Трън да прехвърли пожарния си автомобил на регионалната пожарна дирекция решиха местните общински съветници на последното редовно заседание. С 11 гласа “за” местните съветници приеха решението, съобщават от Общински съвет-Трън.

През 2010 година противопожарният автомобил “Магирус Дойц” е бил дарен на Общината в Трън с условието да бъде предоставен за безвъзмездно ползване и стопанисване на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник. Затова оттогава досега специализираният автомобил се води на щат и се ползва от Районната пожарна служба в Трън.

Предвид планинския терен на общината, автомобилът се включва постоянно в извършване на пожарогасене в полския и горски фонд, става ясно от докладна на кмета Цветислава Цветкова до трънските общински съветници. В същия документ кметът аргументира, че съществуващото положение трябва да се промени, защото са настъпили нормативни промени, след които няма да е възможно пожарната кола да премине Годишен технически преглед и съответно ще трябва да бъде спряна от движение.

Специализираният автомобил може да продължи да се използва по предназначение и да е в полза на общината, само ако местната власт го прехвърли на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник за извършване на пожарогасителни действия на територията на Районната служба в Трън. Затова кметът Цветкова е предложила на общинските съветници да вземат решението за прехвърляне на собствеността на пожарния автомобил чрез договор за дарение.

Преди 2 години читателите на Zapadno.com научиха подробности за вече 50-годишната машина, която е най-старият действащ специализиран пожарен автомобил в област Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Уникално в Трън: Пожарен автомобил на близо 50 години служи вярно на трънските огнеборци – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...