Държавните горски стопанства на Брезник и Трън подготвят редица мероприятия, с които да отбележат “Седмицата на гората”

По няколко мероприятия са предвидени от държавните горски стопанства в Брезник и Трън по случай отбелязването на “Седмицата на гората”. Инициативата ще се проведе след двугодишно прекъсване в дните между 4 и 10 април, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Югозападното държавно предприятие ще отбележи традиционната седмица, посветена на гората с множество прояви в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска, Ловешка и Пазарджишка. Инициативи са предвидени и в териториалните поделения на предприятието в общините Брезник и Трън, за които ще може да научите по-късно на страниците на Zapadno.com.

За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 килограма горски семена, а на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 килограма семена. Целта на тази инициатива е да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 година, празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата цяла седмица на април.

Виж също...

Loading...