Трънчанинът Първан Байкушев има заслуга за залесяването на Петроханската гора, строеж на лесничейство и други дейности в областта на горското дело

Залесяването на Петроханската гора и строежа на лесничейството в берковското село Бързия е заслуга на трънчанина Първан Байкушев, който е племенник на Констанин Байкушев – един от първите лесовъди в България, съобщиха от Държавен архив-Перник.

В “Седмицата на гората” от учреждението в Перник представиха спомен за Първан Байкушев. Той е роден 6 ноември 1901 година в Трън в семейството на учителя Харалампи Байкушев. Завършва Трънската прогимназия и Държавното средно техническо училище в София през учебната 1919/1920 година.

Амбициозен, енергичен и отговорен млад специалист-лесовъд, той работи в Карлово, Клисура, село Бързия (Берковско), Пловдив, Ямбол, Сливен, Елхово, Благоевград и София. Негова заслуга е залесяването на Петроханската гора и строежа на лесничейството в село Бързия. За принос в областта на горското дело е удостоен с почетни отличия, ордени и медали.

Първан Байкушев е изявен общественик, дългогодишен секретар и заместник-председател на Трънско-знеполското културно-просветно дружество „Руй“, дългогодишен секретар на Комитета за изграждане на музей в Трън, сътрудник и член на редакционния комитет по издаването на сборника „Трънски край”. Активен член е на Туристическо дружество „Алеко Константинов” – София.

Първан Байкушев е племенник на трънчанина Коста Байкушев – един от първите лесовъди на България, дипломиран в Франция. Неговият чичо е изследвача на най-известното дърво в Пирин и кръстено на откривателя си Байкушева мура. През 1897 година той изследва дървото с тръбна сонда и изчислява възрастта му на 1 200 години, добавиха от Държавен архив-Перник. В наши дни пернишкият архив съхранява във фондовете си снимки и документи, свързани с живота и дейността на Първан Байкушев, Харалампи Байкушев и Коста Байкушев.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...