Танцови състави от град Брезник и село Сопица ще се включат в празник на селското хоро в Пернишко, който се организира в навечерието на Великден

Няколко танцови състава от град Брезник и брезнишкото село Сопица ще са сред участниците в празник-надиграване, който ще се проведе на 20 април (сряда) пред Двореца на културата в Перник, научи Zapadno.com.

Участие в празникът-надиграване ще вземат 30 състава от различни населени места в област Перник. Сред участниците ще бъдат сдружение “БрезиЯна” от Брезник, танцова формация “ШарениЯ” и младежкият танцов състав към народно читалище “Светлина-1932″ в село Сопица. Официалното откриване на двучасовата концертна програма ще бъде около 18 часа на 20 април.

Културното събитие ще се проведе по проект, който е озаглавен „Надиграване „Дръж се земьо, граовец те гази“ – Празник на селското хоро в Пернишко“ и се финансира от Национален фонд „Култура”. Проектът дава възможност за включване в празника на голям брой носители – участници в различни школи, формации и състави за традиционно танцуване. Дейностите по проекта ще ангажират в обучение в стъпките на хорото публиките – представители на местната общност и гости, споделят от пернишкото сдружение с нестопанска цел “Локално наследство”, което е организатор на празника.

През 2021 година селското хоро от област Перник беше включено в Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Селското хоро представя област Перник и по-конкретно общините Брезник, Трън, Перник, Земен и Радомир, които са групови носители на кандидатурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Хорото беше избрано сред още 2 кандидатури, които специална комисия разгледа в края на месец юни тази година.

Снимка: сдружение “Локално наследство”

Виж също...

Loading...