Проблемът с личните лекари в Трън достигна до министъра на здравеопазването, областният управител очаква среща с декана на Медицинския университет за съдействие

Министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова лично е запозната с проблема с липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари в община Трън. Това каза специално за Zapadno.com областният управител на област Перник Кирил Стоев.

Припомняме, че в град Трън вече работи само един общопрактикуващ лекар – доктор Лиляна Маркова. Вторият личен лекар за общината вече не работи като общопрактикуващ след като се премести във филиала за спешна медицинска помощ в Трън. Така част от жителите на пограничната община останаха без личен лекар. Пациентите на доскорошния общопрактикуващ лекар се записват при доктор Лиляна Маркова или към лични лекари в Брезник и Перник. “Кой където иска там се записва, но и при мен. Сега е по-трудно със записването, но иначе ще видим как ще бъде.”, каза доктор Маркова на въпрос на Zapadno.com дали е трудно с още нови пациенти. Тя се надява в Трън отново да има втори личен лекар, на когото местните да разчитат.

По темата беше проведена и среща между кмета на община Трън Цветислава Цветкова и областния управител на област Перник Кирил Стоев. Още тогава губернаторът се ангажира да съдейства с каквото може за разрешаване на проблема. “Това, което успяхме да направим е да разговаряме с професор Сербезова. Тя е запозната с проблема, който вече го има в Трън. Също така сме разговаряли с Здравната каса и с общопрактикуващите лекари. Изпратени са писма до всички институции и очаквам да се свържат с мен за обратна връзка. Имахме разговори да се срещнем с декана на Медицинския университет, да разговаряме дали лекари, които в момента се обучават за допълнителни квалификации биха желали да работят в Трън. С госпожа Цветкова разговаряхме какви са преференциите, които може да предложи Община Трън за доктор, който би дошъл.”, каза областният управител Кирил Стоев. Той е запознат с възможността трънската общинската администрация да отдаде под наем апартамент за лекар от друго населено място и осигуряване на помещение за кабинет. “Правя всичко по силите си и разговарям, с който мога и където мога, защото знам, че проблемът е голям.”, добави още Кирил Стоев.

В колажа са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Министерство на здравеопазването

Виж също...

Loading...