Кметският наместник Иван Таков разказа какво свързва брезнишкото село Банище със столичния квартал “Банишора”

Село Банище е сред най-старите села в община Брезник. До 1934 година името на населеното място е Банишор, става ясно от справка в Националния регистър на населените места на България. Оказва се, че столичният квартал “Банишора” е свързан с малкото населено място в Брезнишко. Това разказа пред репортер на Zapadno.com кметският наместник на селата Банище и Ръждавец Иван Таков.

Според историческите източници село Банище възниква през 16-ти век. Първият заселник на селото е Банко от село Синдел, Провадийско. Според легендата Банко бил единственият останал член на семейство, което било избито от турци. Тогавашният валия (валия – административната титла, използвана в мюсюлманския свят за управители на териториални единици) го съжалил и му дал турски документ, с който основателят на Банище се заселил в днешното землище на селото. От рода на Банко произлезли родовете на Илча и Неца.

В първите години на развитието на селището се обособяват четири рода, от които един е Банишор. “Заселникът от Банище в столичния квартал “Банишора” е от рода на Милошовите, който има фамилна къща до центъра на селото. Имал е имот в София, където прави кръчмичка и обособява кварталче около нея. Там всички посетители са казвали, че отиват “у кръчмата на Банишора”. Така се обособява квартал “Банишора”.”, разказа кметският наместник Иван Таков. Подробната история на селото е описана в книга и се предава на поколения, а екземпляр от нея се съхранява и в Софийски университет “Свети Климент Охридски”.

В наши дни населението на Банище наброява около 50 жители. В столичния квартал “Банишора” пък живеят над 10 хиляди човека. “Едно от най-ранните сведения за Банишора е от 1550 година в бележките на пътешественик, в които се споменава мост с име Bagnasol. Името „Банишор“ се среща и в османски документи от 16-ти век. През 17-ти век районът е известен с лозята си, съществували до втората половина на 19-ти век.”, пише в енциклопедия “София”.

Виж също...

Loading...