Инспектори по безопасност на храните ще реагират на сигнали на граждани за нередности по време на предстоящите официални празници – Великден и Гергьовден

От Българска агенция по безопасност на храните извършват засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници – Великден и Гергьовден, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В периода до 8 май включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

По време на официалните празнични дни (22 – 25 април включително; 1 – 2 май и на Гергьовден – 6 май) ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

От Българска агенция по безопасност на храните припомнят, че сигнали за нередности приемат на горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на ведомството.

Виж също...

Loading...