Откриват още една паметна плоча за предводителя на освободителното въстание в Трънско капитан Симо Соколов, този път ще е в столицата

Паметна плоча за капитан Симо Соколов ще бъде открита в столичния квартал “Банишора”, съобщават от пътуващо читалище “Бащино огнище”.

Паметната плоча ще бъде открита по време на великденски концерт, който ще се проведе на 20 април в градинката на “Майчин дом”. Преди началото на концерта ще се състои церемония по откриване на паметната плоча, на която са поканени историци, краеведи, представители на Община Трън, Държавен архив-Перник и други организации.

Капитан Симо Соколов е роден през 1848 година в някогашното трънско село Грознатовци, което след Ньойския договор попада в пределите на Сърбия. Той е български революционер и офицер от сръбската армия. Участник в Сръбско-турската от 1876 година и Руско-турската война в периода 1877 – 1878 година и предводител на освободителното въстание в Трънско и Кумановско. През 2019 година в местността “Секирица” в Трънско бе открит негов кът в чест на 140-годишнината от Освобождението на Трън.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...