Тазгодишното дарение от мината в Брезник ще помага за ремонти на чешми, културни инициативи и проекти за деца

Общо 11 малки проекта и един по-голям ще бъдат подкрепени с финансови средства от годишното дарение чрез Договора за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник, научи Zapadno.com.

Тази година превърналото се в традиционно дарение за развитието на община Брезник от компанията-инвеститор ще спомогне за реализирането на проекти, свързани с децата, ремонти в селата и инициативи в областта на културата. “3 проекта, свързани с деца. 3 реновации, свързани с чешми. 2 ремонта на 90-годишни читалища. 2 инициативи за представяне на традиционното и градското облекло в Граово. И 1 идея като никой друга – свързана с много работа, за да има кът за отдих… и кът за празник… и кът за паметни моменти… и кът за връщане към спомените… и кът, представящ сурвакарските традиции в района”, съобщиха от “Асарел-Инвестмънт” чрез дъщерното си дружество “Трейс Рисорсиз”, което реализира инвестиционен проект в Брезник.

До средата на месец март общността в Брезнишко можеше да кандидатства със свои проекти за средства от годишното дарение на компанията. Както всяка година за развитието на община Брезник се даряват 50 000 лева, от които 25 хиляди са предназначени за финансиране на малки проекти на стойност до 4 000 лева всеки. Другата половина е за по-голям проект, за който общинската администрация на Брезник решава какъв да бъде той. Подадените проекти се оценяват от комисия, която определя кой проект е одобрен за финансиране от дарението.

През 2022 година ще бъдат подкрепени проекти в селата Ноевци, Слаковци, Бегуновци, Садовик, Велковци и Брезнишки извор. Средства за реализиране на заложените при кандидатстване цели ще получат и читалището и музея в град Брезник, както ръководството, настоятелството и учениците от брезнишкото средно училище „Васил Левски“, става ясно от съобщение от фирмата. За всички тези проекти са предназначени 25 000 лева от годишното дарение.

Останалите 25 000 лева от дарението ще бъдат за значим проект, който тази година е свързан с изготвяне на идейни, технически и работни проекти за строително-монтажни дейности, целящи изграждане на нови и подобряване състоянието на съществуващи обекти в общината. Наличието на такива проекти ще помогне на Брезник да подобрява по-бързо инфраструктурата си, като има по-лесен достъп до средства от държавни и европейски фондове, добавиха от компанията-инвеститор.

Виж също...

Loading...