Язовир в Брезнишко се превърна в предпочитано място за състезания с кучета и техните стопани, сред които и много деца

За шести пореден път край язовир “Слаковци” в община Брезник се проведе състезание в различни дисциплини, в които участват кучета със своите стопани. Надпреварата се проведе на 9 април и събра десетки участници от страната и дори чужбина, предаде репортер на Zapadno.com.

Нетрадиционното, но превърнало се в традиция за региона ни събитие, се организира от спортен клуб “Мъшинг България”. Провелото се на 9 април състезание е било 12-то такова, като в предишни години то се е състояло и край водоеми в столицата. В провелото се състезание участие са взели 53 човека, от които 18 са били деца. Сред участниците е имало и двойка финландци, които са се заселили в България. Мястото край язовира в Брезнишко е избрано и предпочитано, тъй като е удобно като условия ползване на базата, пространството около водоема и местоположение. “Много е хубаво като обстановка там. Природата е много хубава. Приятно ни е и е удобно, затова се спряхме там. Даже миналата година направихме първото в България нощно състезание за байкджоринг и каникрос. (бел. ред. байкджорингът представлява каране на колело, теглено от куче, а каникросът е 5 километра тичане с куче). И го направихме пак там. Направихме го нощно, за да няма струпване на много деца заради пандемията, защото на нашите състезания идват страшно много деца.”, каза за Zapadno.com Христина Янкова от спортен клуб “Машинг България”. Нощното състезание се провело с помощта на допълнителни средства – челници на каски на участниците, маркировка с колчета, светлоотразителни ленти.

Състезанието на язовира край село Слаковци е било разделено на отделни категории според вида дисциплина – байкджоринг или каникрос. “Това всичко е разделено – на участници с едно или две кучета, на мъже и жени. Дефакто имаше 10 категории, които ги бяхме отделили, защото имаше и участници със скутери. Например скутер с едно куче, скутер в две кучета. Каникросът задължително се отделя само на мъже и жени, без значение дали ще тичат с две кучета. Това е предвид, тъй като ти няма как по-бързо да тичаш. Докато когато с колелото те теглят две кучета, ти естествено помагаш. Особено, когато има стръмни участъци, помагаш на кучето или кучетата. Не ги оставяш да те теглят само те. Това е екипна дейност. При тичането пак е екип, но вече колкото ти колкото имаш възможности за тичане, кучето няма как да те дръпне повече. Затова там не се разделя на едно или две кучета в каникроса, повечето тичат с едно. А децата са разделени на три възрастови групи – между 3 и 6 години, между 7 и 9 години и между 10 и 14 години. Задължително при двете малки категории (от 3 до 9 години), детето се връзва за кучето с аксесоари. При тях е задължително да има възрастен човек, който да може да контролира кучето. Това е изискване с цел безопасност на самото дете. Задължителни екипировки имаме за тези дейности. Това, което виждам в парка е просто изумително. Как може да караш кучето на нашийник да тича? Затова те си имат задължително хамути или нагръдници, които са така подплатени, че по никакъв начин да не навредят на самото куче при всичките ни тези дейности. Задължително е прикрепено към теб, а ти си с колан за теглене за такъв спорт. И между теб и кучето има амортисьорно въже. Този амортисьор обира силата между кучето и теб, когато то те дръпне рязко или ти по дадена причина.”, каза още Христина Янкова от “Машинг България”.

При организиране на състезанието съдии следят как протича участието на стопаните и техните кучета. Едни съдии засичат на компютър, а други пък са по места на самото 4-километрово трасе. Съдиите по трасето съблюдават дали не се излиза от маршрута и коминикират по между си с радиостанции. “Максимално искаме да надграждаме това, което правим, защото преди 15 години този спорт беше много непознат в България. Лично аз съм една от първите, които по Витоша ходехме с шейни.”, сподели Христина Янкова.

Спортен клуб “Машинг България” е първата по рода си организация, която е официално регистрирана в страната ни от 12 години насам. Амбицията на “Машинг България” е да проведе първото зимно състезание с кучета.

Снимки: спортен клуб “Машинг България”

Виж също...

Loading...