Традиция в Брезник: Красиви лазарки обикалят с песни улици и домове на брезничани – ВИДЕО+СНИМКИ

Традицията по лазаруването на Лазаровден се спази и тази година в град Брезник. Група от 7 лазарки обиколиха и продължават да обикалят улиците на града и домовете на брезничани, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата е на народно читалище “Просвещение-1870”, където момичета развиват своите таланти. За първи път в групата беше и Даринка, която е само на 1 година и 10 месеца. Малкото момиченце, облечено в народна носия, наблюдаваше с интерес как каките и пресъздават традицията. В групата на лазарките участват Василена, Михаела, Ивета, Ивана, Елиза и Цвети.

Брезничани с нетърпение очакваха лазарките, които от сутринта стартираха обхода си. По традиция стопаните поднесоха на момичетата сурови яйца, лакомства или стотинки. Лазарките пък се отблагодаряваха с песни и здраве, което донесоха на брезничани, отворили домовете си за тях. При посещението на едно от семействата, възрастна жена от село Видрица, сподели че тази традиция е жива още от нейното детство. Като малка и тя се е пременяла като лазарка.

Сред хората имаше и такива, които не очакваха лазарките с отворена врата, но те са единици. Момичетата обикалят града през целия ден и в края на обиколката си разделят даровете, които носят в домовете си за Великден.

Лазаруването е обичай, свързан с празника Лазарица или Лазаровден. В българските традиции лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Вижте във видеата как лазарките на Брезник посетиха брезничани:

Разгледайте снимки от лазаруването в Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...