Община Брезник има идея да подобри безопасността на движението в района около брезнишката гимназия и спортен комплекс “Чорни”

Пътният инцидент с училищен автобус, който се случи в началото на месец февруари тази година, беше сред дискутираните теми на заседание на Областната комисия по безопасност на движението в Областна администрация-Перник. На заседанието присъстваха експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров и представители на други институции от региона, предаде репортер на Zapadno.com.

Пред присъстващите на заседанието директорът на дирекция “Стратегии, анализ и оценка” в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Марта Петрова поясни, че сред целите на ведомството е методически да подпомага институциите на местно и регионално ниво да изпълнят съществуващи законови задължения. Тя поясни, че през 2021 година държавната агенция е отправила предложение към Министерство на финансите всяка общинска администрация и областните управи да бъдат обезпечени с по едно лице, което конкретно да отговаря за безопасност на движението по пътищата. Агенцията работи и по създаване на електронна система, в която да се подават сигнали за проблеми с пътната инфраструктура.

По време на дискусията заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров поясни, че за всяка една отсечка трябва да се изготви проект и даде пример с брезнишката общинска администрация, където няма лице, което да направи такъв документ. “Това в Общината няма кой да го направи, ние трябва да го възложим. Съответно Общините трябва да извършат някакъв разход, който не се знае приоритетно ще се финансира. Хората, които са постоянно по пътя, не могат да преценят за тази инфраструктура кое какво ще струва. Мога да кажа, че преди около месец и половина или два имаше също във въпросник въпрос за състоянието на автобусите, които превозват учениците. В тази връзка имаше един инцидент с автобус в училището в Брезник. Аз направих запитване какво трябва да направим и колко ще струва. Само изграждането на пешеходна пътека, която не е повдигната, със светофарна уредба струва 17 хиляди лева. Както всичките Общини ние към момента нямаме бюджет. Това е непосилно за нашата Община.”, каза заместник-кметът Иван Бъчваров.

Директорът на дирекция “Стратегии, анализ и оценка” в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Марта Петрова отговори, че администрациите имат необходимост от екип от инженери и технически лица. На това заместник-кметът на Брезник отговори, че администрацията няма такъв екип от специалисти. “Знаеме за това. Правите го до степента, в която ви позволяват ресурсите.”, каза Марта Петрова.

Александър Рангелов от Областна дирекция на МВР-Перник също се включи с изказване по темата за инцидента с училищния автобус в Брезник, който се случи през февруари тази година. “В случаите, в които посрещат и изпращат децата, ако те (класният ръководител или директорът на учебното заведение) са видяли неговото поведение, което видимо води до извод, че той е пиян или употребил алкохол, това нещо нямаше да се случи. Ако децата са споделили с родителите всичкото това, което те виждат ежедневно при превоза от едното място на другото. И някой родител си би позволил да ни уведоми, считам, че нямаше да се случи. Ролята на всеки един от нас, които сме тук, е много важна.”, каза Александър Рангелов.

Заместник-кметът Иван Бъчваров поясни, че Община Брезник е предприела проучване за обезопасяване на участъка, където се случи инцидентът. “Училището и стадионът в града са в съседство. Сега времето като се оправи всички деца, и малки и големи, отиват на стадиона. Но разстоянието от тротоара до тротоара е 17 метра и половина. Само пешеходна пътека, която да е от най-обикновена боя, излиза 17 хиляди лева – със знаци, със светофар.”, каза Иван Бъчваров. В разговора се включи и главен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев. Той каза, че 17-метрова пешеходна пътека никога не е безопасна за пешеходците. “Ние трябва да осигурим на пешеходеца възможно най-малко време да престоява на пътното платно, независимо дали е дете или не. И когато това е невъзможно се предприемат други мерки. Правят се спасителни острови, осигурени. Ако трябва ще изнесем тротоара, ще го стесним. Ще направим R-овете на кръстовищата по-големи, че да няма такава скорост.”, каза Росен Рапчев.

Преди около година – година и половина експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ са посетили община Брезник, където са направили обход. “Най-важното при този обход беше да покажем на хората от Община Брезник къде трябва да акцентират своето внимание, за да могат да подобрят състоянието на пътната безопасност в общината. Предложихме им мерки за обезопасяване на различни места, най-вече за пешеходното пресичане. През Брезник преминава път, който е второкласен, но е с интензивно движение. Заради това трябва да се предприемат мерки, както от страна на Общината, така и от страна на Областното пътно управление и Агенция “Пътна инфраструктура”. Да се изградят инфраструктурни решения, които наистина да успокоят движението.”, каза главен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев. Обходът е бил във връзка с оказване на експертна и методическа помощ на Община Брезник. Мнението на експерта за подобряване на пътната безопасност в страната е, че и институции, и обществото, трябва да си вършат работата и да спазват правилата.

Община Брезник е коментирала с Районното управление в Брезник идеята за обезопасяване на района около средно училище “Васил Левски” и спортен комплекс “Чорни”. Набелязани са и други мерки, но за да се реализират са необходими финансови средства, поясни заместник-кметът Иван Бъчваров.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...