Танцьори към читалището на село Сопица и от сдружение “БрезиЯна” се надиграваха на празника на селското хоро – ВИДЕО

Танцьори от танцова формация “ШарениЯ”, младежкият танцов състав към народно читалище “Светлина-1932″ в село Сопица и сдружение “БрезиЯна” от Брезник изиграха хороводни танци в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази вечер в Двореца на културата в Перник се проведе Празник на селското хоро в Пернишко, който е по проект, финансиран от Национален фонд „Култура”. Културното събитие се проведе по проект, който е озаглавен „Надиграване „Дръж се земьо, граовец те гази“ – Празник на селското хоро в Пернишко“. Първоначалното мероприятието трябваше да се състои пред Двореца на културата, но поради студеното време се премести във фоайето на културната сграда.

Участие в него взеха около 500 участници от различни населени места в област Перник. Сред тях бяха десетки танцьори към читалището на село Сопица и брезнишкото сдружение “БрезиЯна”. Сдружение “БрезиЯна” изпълни Граовско хоро. Танцова формация “ШарениЯ” също изпълни Граовско хоро, но по спецификация от Сопица.

През 2021 година селското хоро от област Перник беше включено в Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Селското хоро представя област Перник и по-конкретно общините Брезник, Трън, Перник, Земен и Радомир, които са групови носители на кандидатурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България”. Хорото беше избрано сред още 2 кандидатури, които специална комисия разгледа в края на месец юни тази година.

Вижте във видеата изпълненията на танцьорите към читалището на Сопица и от сдружение “БрезиЯна”:

Виж също...

Loading...