Полицаите в област Перник ще следят за нарушения покрай празниците, за да се гарантира обществения ред

Засилени проверки по пътищата и сигурност около храмовете. От страна на полицията в региона са предприети всички мерки за осигуряване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите празници Възкресение Христово, Международния ден на труда Първи май и Гергьовден – Ден на храбростта и българската армия, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Проведени са срещи с духовните настоятелства на православните храмове в областта и е предвидено засилено полицейско присъствие в районите около църквите и манастирите, както и към подстъпите към тях. Хората пристигащи с автомобили да не оставят ценни вещи и предмети в тях, което би активизирало криминалния контингент, занимаващ се с кражби. При струпване на много хора около храмовете, по пазарите и тържищата, хипермаркетите и на местата с масово събиране на хора е възможно да се активизират джебчиите. Дамите да пазят своите чанти, да не носят големи суми пари в тях и да слагат на сигурно място документите си за самоличност. Във връхните дрехи да не се носят пари и документи, които са леснодостъпни за кражби.

Хората които ще пътуват и няма да бъдат в домовете си да не оставят големи суми пари, ценни вещи и предмети. Това да става на определените за целта места. Да се активизира така нареченото съседско наблюдение и при забелязване на съмнителен и нетрадиционен шум, съмнителни лица и автомобили, да се сигнализира на телефон 112.

Извършват се и ще продължат до края на празничните дни проверки за разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Съвместно със служители на Българската агенция по безопасност на храните ще се следи за качеството и произхода на храните от животински произход.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по всички главни и второстепенни пътища в региона. В дните на напускане на населените места и при завръщане ще бъде осигурено видимо присъствие на униформени служители с готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението. През целия период ще се провеждат специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. Ще бъдат обхванати включително и малките населени места с максимално и ефективно използване на наличните автоматизирани технически средства за контрол, в това число и в тъмната част на денонощието.

След зимното обработване на пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили повреди и неравности, които трябва да се имат предвид при пътуване.

Препоръките на Главна дирекция „Национална полиция“:

ЗА ПЪТЯ

Шофирайте внимателно!

Не бързайте!

Съобразете се с пътните условия!

Не подценявайте релефа на местността!

ЗА ЛИЧНАТА СИГУРНОСТ

Проверете изправността на автомобила

Подгответе се за дълъг път

Планирайте пътуването, но не и времето за пристигане

Проверете за ограничения по маршрута си

Проверете срока на валидност на документите си

Проверете за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата

Шофирайте кнцентрирано

Запазете спокойствие при попадане в колона

Бъдете отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя

Бъдете толерантни

При нужда звънете на телефон 112

Виж също...

Loading...