Граничари, охранявали част от границата в Трънско, стягат девета среща в Горна Мелна

Девета среща на граничарите от 13-та гранична застава Юнак – Горна Мелна и приятели ще се проведе в средата на месец юни, научи Zapadno.com.

През последните 2 години срещата на граничарите не се проведе, поради пандемията от коронавируса. В момента се прави организация за традиционната среща, която е насрочена за дните между 17 и 19 юни и ще съвпадне със събора на село Горна Мелна, който е на 18 юни. За организирано настаняване е определен хотелът в село Ярловци, в който ще могат да нощуват до 25 човека. Записванията за нощувки в хотела са до 1 май, а за настаняване извън този хотел организаторите не поемат ангажимент.

По традиция срещата се съчетава и с поклонение на паметника на Явор Чаушев, който е изграден край селото. Ефрейтор Явор Чаушев е роден в село Ровино, Смолянско. Служи в 13-та гранична застава в Трънско. Загива на 17 юли 1987 година, няколко дни преди уволнението си и почти седмица преди да навърши 20 години. Разказ, който неговият другар Ваклин Юруков разказа за него можете да прочетете в публикацията: Другарската задружност в 13-та гранична застава в Горна Мелна е силна и вечна – разказ от първо лице.

Снимка: Ваклин Юруков

Виж също...

Loading...