Доскорошният личен лекар в Трън доктор Павлина Костова пред bTV: Имаше условия за живот, сега е много страшно

Рубриката “bTV Репортерите” по bTV разказа за проблема с общопрактикуващи лекари, който от седмици е сред актуалните теми в българското общество чрез филма на Мария Ванкова “Търси се… моят лекар”. Сред примерите за липсата на личните лекари в определени общини беше даден и Трън, където вече работи само едно джи-пи, видя Zapadno.com.

Специалната рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV показа общопрактикуващи лекари във Враца, Трън и Ахтопол. Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години и в това лекарско съсловие тенденцията е най-тревожна, разказа журналистическата поредица.

Пред камерата на bTV доктор Павлина Костова споделя, че се е отказала от практиката си в Трън, поради умора. Тя е била личен лекар на над 2 000 души в пограничната община и през последните 22 години е имала малко дни отпуск.

Кметът на Трън Цветислава Цветкова поясни за рубриката, че Община Трън предлага жилище за общопрактикуващ лекар и безвъзмездно кабинет в бившата общинска болница на града. “Помещението се нуждае от ремонт. Видът му в момента само подсказва, че някога тук се е предлагала медицинска грижа”, констатира журналистът Мария Ванкова в “bTV Репортерите” за предлагания кабинет.

Пациент на отказалия се от практиката като личен лекар доктор Костова споделя, че решението за Трън е да се намери млад лекар, който да пристигне със семейството си в Трънско. По темата се изказва и доктор Костова, която казва: “Този лекар, който идва тук, той трябва да има детска градина, училище. Нали, той ще дойде със семейството си, както аз дойдох 89-та година. Имаше условия за живот, сега е много страшно”, каза доскорошният личен лекар в Трън доктор Павлина Костова.

За появилия се проблем в Трън информационният сайт Zapadno.com писа поредица от публикации през последните 2 месеца. До момента Министерство на здравеопазването и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България не са обявили позицията си относно появили се в Трън проблем. Прочетете още по темата в публикацията: Проблемът с личните лекари в Трън достигна до министъра на здравеопазването, областният управител очаква среща с декана на Медицинския университет за съдействие.

Кадър: bTV

Виж също...

Loading...