Секретарят на читалището в Слаковци: Боя за великденски яйца може да се приготви с кора от слива, куркума или люспи от кромид лук

Секретарят на народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци Светла Пантелеева боядиса 50 яйца за Великден, предаде репортер на Zapadno.com.

На Велика събота, когато е вторият ден, в който по традиция могат да се боядисват яйца, секретарят на слаковското читалище се е подготвила да посрещне своите роднини и близки. “Бодисвани са с два вида боя – естествена и закупена от магазина. Естествената боя е приготвена от куркума. С помощта на подправката се получава жълт цвят, с който се боядисват яйцата. Едно време бабите са варили кора от слива, от която се получава червена боя. Сварени люспи от кромид лук също могат да се използват за направата на боя у дома”, сподели Светла Пантелеева и с усмивка добави, че нейните великденски яйца са домашни и от щастливи слаковски кокошки.

Оперативният ръководител на читалището в Слаковци ежегодно се грижи да посрещне подобаващо роднините си за Великден. Боядисаните яйца винаги аранжира с предмети, подходящи за празника.

Разгледайте снимки на великденските яйца и украса от Светла Пантелеева:

Снимки: Габриела Спасова

Виж също...

Loading...