Архиерейският наместник на Трънска духовна околия: Възкресението на нашия Господ и победата на живота над смъртта осмисля всичко

Възкресението на Господ Иисус Христос и победата на живота над смъртта осмисля всичко. Това сподели пред репортер на Zapadno.com архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Иконом Йоан Чикалов е архиерейски наместник на Трънската духовна околия, към която принадлежат почти всички от храмовете и манастирите, които са разположени на територията на общините Брезник и Трън. “Това е всъщност зарядът на празника и това осмисля всичко, именно Възкресението на нашия Господ и победата на живота над смъртта. Но пък от друга страна това е и най-тежкото изпитание на нашата вяра – да приемеме, че смъртта е победена. Още повече, че след тези години на пандемия, а и сега и с други такива катаклизми в политически и международен план. Затова хората си отиват по родните места, за да усетят онази радост на родното място, което Бог е наредил и са първите глътки въздух. Но в центъра е това осмисляне на всичко, че няма смисъл от един или друг празник, от една или друга радост, от едно или друго наше напрежение да придобиеме някакви блага, ако в крайна сметка не приемеме истината на Възкресението и Царството небесно. Защото има ли смисъл човек да живее и да се труди, да придобива и се стреми към добри неща, когато не прави нещо преди всичко”, сподели архиерейският наместник иконом Йоан Чикалов.

На Разпети петък в храм, където е служил иконом Йоан Чикалов, всички вярващи са пристигнали със сълзи в очите и надежа, че Бог е наредил и утрешния ден да се премине с упование.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...