Клуб за народни танци “Калина” от Брезник ще представи хоро от Лозан Иванчев и трънски хороводен танц на фестивал в Перник

Танцьорите от клуб за народни танци “Калина” към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще участват във фестивала “Приятели чрез танца”, който ще се проведе на 30 април (събота) в град Перник, съобщи за Zapadno.com хореографът на формацията Милена Иванова.

За втори път клубът за народни танци от Брезник ще се включи във фестивала “Приятели чрез танца”. Първото участие на формацията в танцовото събитие е било през 2019 година. Пред публиката танцьорите от “Калина” ще изиграят два хороводни танца. Единият ще е Йове хоро, което е от книгата “Фолклорни хора и танци на песен от Граово” на хореографа и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев. Другият хороводен танц ще бъде Трънско хоро (Чичина).

Целта на фестивала “Приятели чрез танца” е полуляризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор. В събитието могат да участват всички клубове, младежки и детски танцови състави в страната, в които се изучават български народни хора.

На 30 април програмата на фестивала ще стартира в 10:30 часа с регистрация на колективите в Общинския младежки дом в Перник. Официалното откриване на програмата ще бъде в 12:00 часа на площад “Кракра Пернишки”, където ще бъдат представени групите и техните ръководители. В 13:00 часа ще бъде сложено начало на фестивалната програма.

Снимка: Милена Иванова

Виж също...

Loading...