Областният управител подари на читалище стомна от Бусинци, която носи със себе си една особена символика и послание

Десетото юбилейно издание на регионалния конкурс “Червен, червен Великден” се проведе в радомирското село Извор. Надпреварата е за традиционна великденска трапеза, а в нея се включиха читалища от цялата област. Самодейни състави поздравиха гостите с богата музикална програма. Сред гостите на конкурса бе и областният управител на област Перник Кирил Стоев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

„Знаете, че аз също съм родом от Радомир и на тези местни тържества се чувствам у дома си и тук бих искал да обърна внимание на нещо важно – целия район на граовско, цяла пернишка област, има многовековни традиции и история, с които можем да се гордеем, които сме длъжни да пазим и да предаваме на следващите поколения“, заяви в словото си Кирил Стоев.

Областният управител присъства на цялото събитие, а желаещите да се снимат с него бяха десетки. В края на конкурса „Червен, червен, Великден“ Стоев връчи награда на народно читалище „Отец Паисий-1927“ в село Извор, като призова присъстващите и участниците „да оценяваме цялото богатство на българския фолклор, традиции и обичаи, защото по света те са признати и високо ценени. Нека тук не ги приемаме като даденост, защото те са една истинска реликва предадена ни от предците ни и нека да съумеем да я предадем и на децата си“. Той подари на представител на читалището в Извор уникална бусинска стомна, и сподели, че наградата „носи със себе си една особена символика и послание. Школата на бусинските майстори е сред основоположниците на грънчарството у нас, а техни произведения има в Британският музей в Лондон, Лувъра и Музея на човека в Париж, колекции в САЩ и много други държави по света.“

Конкурсът “Червен, червен Великден” води началото си от 2010 година, а организатори са община Радомир, кметството в село Извор и местното читалище “Отец Паисий-1927”. В журито се включиха етнологът Цветана Манова, етнохорологът Милчо Георгиев и кметът на Радомир Пламен Алексиев.

Целта на организаторите е да бъде съхранена и популяризирана традиционната обредност и кулинарните умения на местните жители, свързани с най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...