Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май, тъй като 74 становища и предложения трябва да се разгледат и обсъдят

74 становища и предложения са постъпили в Министерството на здравеопазването в рамките на общественото обсъждане на проекта за изменение на Наредба № 4 от 2009 година за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, което приключи на 26 април 2022 година. Предвид големия брой изпратени становища и предложения от заинтересовани страни, ангажирани с процесите по предписването и отпускането на лекарствени продукти, и необходимото технологично време за тяхното разглеждане и обсъждане, посоченият в проекта за изменение на Наредба 4 срок от 1 май 2022 година за отпадане на бялата хартиена рецепта се отлага, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени в проекта на Наредбата, в Министерството на здравеопазването беше организирана среща, за да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4.

В Министерство на здравеопазването работят в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.

Виж също...

Loading...