Проверки на дървесина в Брезнишко и Трънско: Добив без контролна горска марка, неспазено изискване и други нарушения констатираха инспектори

Близо 800 проверки от началото на годината са извършили горските инспектори от Регионална дирекция по горите-Кюстендил на територията на общините Брезник и Трън. Проверени са обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина, превозни средства, както и физически и юридически лица, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Регионална дирекция по горите-Кюстендил.

От началото на 2022 година служителите на Регионална дирекция по горите град-Кюстендил в изпълнение на задълженията си по контрола и опазването на горските територии са извършили близо 3 600 проверки в областите Перник и Кюстендил. Проверени са обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина, риболовци и други физически лица. Наложените глоби и санкции по установените административни нарушения от началото на годината са в размер на 3 500 лева.

От извършените в Брезнишко и Трънско проверки най-много са тези, които са свързани с превозни средства, транспортиращи дървесина. Общо 450 са проверките на превозни средства, които са транспортирали дървесина. На територията на двете общини са установени 22 административни нарушения, за които са съставени актови преписки.

Голяма част от констатирани нарушения са свързани с добив на дървесина без наличие на контролна горска марка. За периода горските инспектори на територията на Брезник и Трън са констатирали още, че в обекти за преработка и съхранение на дървесина поставената система за видеонаблюдение не отговаря на изискванията за съхраняване на запис от 30 календарни дни, добавиха от Регионална дирекция по горите-Кюстендил.

Виж също...

Loading...