От Белгия – в Брезник: Пейки във формата на букви гостуват на града за месеца на българската азбука и култура

Нещо по-различно ще се случи в град Брезник по повод майските празници, свързани с българската азбука, просвета и култура, научи Zapadno.com.

От 5 до 20 май 2022 година на площада пред читалището ще бъдат поставени пейки във формата на букви. Те са част от проект, наречен “Скритите букви”, и целта им е да създават нови места за четене и срещи на открито в градовете, в които гостуват.

Проектът е на фондация „Прочети София“, а гостуването им в Брезник става възможно с финансиране от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и със съдействие от Община Брезник.

Пейките са посветени на буквите от кирилицата, които не се срещат изписани по същия начин в нито една друга от световните азбуки. Това са: Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. „Някои от нашите букви са непознати за чужденците, но често ние – българите, също пропускаме факта, че имаме уникални писмени знаци. Затова проектът „Скритите букви“ цели да разкрие за по-широк кръг хора богатството на българската култура“ – съобщават от „Асарел-Инвестмънт“ чрез сайта на дъщерното си дружество „Трейс Рисорсиз“.

По време на своите „турнета“ в чужбина, пейките-букви представят историята на кирилицата и се превръщат в истински посланици на българската поезия. В последните 3 години проектът гостува в различни градове по света, сред които са столиците на Франция, Германия, Монако, Шотландия, Унгария, Белгия и други.

„Тези букви са гостували на много места в чужбина“ – съобщи пред репортер на Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. „Последно са били в Брюксел, след което ще отидат в София, на площад “Славейков”.

Гостуването на буквите в Брезник има за цел да постави акцент върху историята на просвещението в Брезник, както и да припомни творби и поети, свързани с Брезник. Затова проектът ще бъде представен в града по повод 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, и предстоящия 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура.

Пейките-букви ще бъдат разположени пред народно читалище „Просвещение-1870“. Началото на техния престой под прозорците на библиотеката ще бъде отбелязано на 5 май с необичайно събитие, в което участват местните училища, читалището и музея в Брезник. На 20 май пейките ще отпътуват за София, за да посрещнат посетители и събития пред Столичната библиотека.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...