Цените на олиото в малките магазини в област Перник започват от 5 лева и 25 стотинки за литър и са се понижили на седмична база

Средно за страната, в рамките на последната седмица (20 – 27 април 2022 година) се регистрира поевтиняване на рафинираното слънчогледово олио на дребно в големите супермаркети и същевременно леко поскъпване в по-малките магазини, показва анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е на цени от 4 лева и 64 стотинки за литър в областите Бургас, Сливен и Ямбол до 5 лева и 94 стотинки за литър в Добрич. Сравнявайки с предходната седмица, в четири области стойностите отбелязват понижение с между 1,9 % (Перник) и 9,7 % в Бургас, Сливен и Ямбол, а в други седем е налице леко повишение, от 0,9 % до 2,5 % (най-съществено във Велико Търново, Габрово и Плевен). Така, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги намалява с 0,8 %, до 5 лева и 20 стотинки за литър.

Цените на рафинираното олио в другите търговски обекти се движат от 5 лева и 25 стотинки за литър София и Перник до 6 лева и 82 стотинки за литър в Ловеч. В Русе, Монтана и Перник олиото поевтинява в рамките на 0,5 % – 1,9 % на седмична база, докато във Варна и София – поскъпва, съответно с 0,8 % и 10,8 %. Средно за страната, цената на продукта в по-малките магазини е 6 лева и 13 стотинки за литър, с 0,2 % над нивото от предходната седмица.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...