Репетиция пред Класното училище в Брезник за необичайното събитие, свързано с гостуването на пейките-букви

Заключителна репетиция се проведе пред сградата на Класното училище в град Брезник. Участие в нея взеха второкласници, третокласници, четвъртокласници, петокласници и шестокласници от местното средно училище “Васил Левски”, както и активният в редица сфери брезничанин Милен Миланов, предаде репортер на Zapadno.com.

Репетицията е свързана с предстоящото гостуване на проекта “Скритите букви” и подготвяното събитие, което включва пресъздаване на атмосфера от миналото пред сградата на някогашното Класно училище, която днес е част от Общинския исторически музей. Прочетете още по темата в публикацията: “Радини вълнения” в Брезник ще покажат деца чрез историческа възстановка на изпита при възрожденеца даскал Тонджаров.

В ролята на учителя Димитър Тонджаров ще влезе Милен Миланов. След репетицията той сподели за читателите на Zapadno.com, че е доволен как са се подготвили децата и е усетил възрожденския дух от една отминала епоха. “За съжаление много малко хора, включително и ученици, знаят за даскал Димитър Тонджаров. Той не е брезничанин, но част от живота му преминава тук и дава доста за образованието в нашия град. Той е и първият класен учител. За мен е едно вълнение това, че ние пресъздаваме събитията, случили се през 1870 година.”, сподели Милен Миланов и допълни, че Димитър Тонджаров умира при клането в Батак.

В подготовката за събитието на 5-ти май в Брезник участват редица местни институции. “Днес ще се видим също с читалището и училището, защото деца ще се включат и в другите части от събитието, които са пред църквата “Света Петка” и пред читалището. Ангажиментите са равнопоставени, но театралният елемент пред Класното училище ми изглежда, че ще бъде най-атрактивната част от нашата разходка. Тя е и ключова част. Това е преходът от килийното училище към класното училище, което пък от своя страна се оказва начало на библиотечното дело, тоест на читалищната дейност в града. Затова именно пред Класното училище се преплитат всичките нишки от нашата история, посветена на просвещението в Брезник”, каза Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт”. Фирмата спонсорира присъствието на пейките-букви в Брезник и участва в реализирането на събитието.

Във връзка с участието на ученици в посрещането на проекта “Скритите букви”, ръководството на брезнишкото училище издаде заповед, с която се намаляват учебните часове на 5 май.

Всеки, който желае да бъде част от атрактивната разходка, може да го направи като се присъедини към нея на 5 май от 13:00 часа в храм “Света Петка”.

Виж също...

Loading...