Атрактивна разходка в Брезник пренесе брезничани и гости на града от 19-ти век до наши дни – СНИМКИ

Нестандартно събитие под формата на атрактивна разходка събра млади и възрастни брезничани и гости на град Брезник на разходка, която стартира от храм “Света Петка”, продължи през Класното училище и завърши пред местното народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

В ранния следобед на днешния ден десетки се събраха в двора на брезнишкия енорийски храм “Света Петка”, където се преплетоха история и поезия. В ролята на водещ беше местният краевед и историк Аниела Асенова, която в началото разказа, че храмът под Бърдото е събирала брезничани и на това място словото никога не е стихвало. Думи за словото отправиха ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски”.

Сред гостите на събитието бяха ученици от основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци, заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, младши експертът по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към общинската администрация на Брезник Румяна Кръстева, дъщерята на поетесата Таня Матеева, управителят на фондация “Прочети София” Тодора Радева и други. По време на събитието в двора на храма ученици подариха цветя на заместник-кмета Мария Добревска и Тодора Радева от фондацията.

Пред събралите се млади и възрастни край храм “Света Петка” Аниела Асенова припомни имената на Петко Асенов от село Бегуновци, Вера Георгиева от Брезник, Лидия Добревска от Брезник, Леда Милева от София, Таня Матеева от Бургас, Евстати Бурнарски от село Муртинци и поп Димитър Стоянов. Дъщерята на Таня Матеева – Йоанна Якимова, беше сред присъстващите и по време на събитието каза: “Искам да спомена мама, която ни гледа отгоре. Таня Матеева е родена на брега на красивото българско Черноморие, но от дълги години живееше и работеше в китното градче Брезник. Написала е едни от най-красивите стихове за любовта, морето и топлите човешки взаимоотношения. Чрез стихосбирките, които са четири – “Откраднати мигове”, “Синя следа”, “Късчета от душата” и последната “Морето залеза целуна”, на вас тя дарява ключа от своето сърце. Благодаря ви! Стиховете и са живи”, каза Йоанна Якимова.

Отец Михаил Станкович прочете стара преписка, след която я преразказа на присъстващите. Преписката е свързана с началото на образователното дело в Брезник.

Атрактивната разходка продължи към Класното училище, което е част от Общински исторически музей-Брезник. По пътя към следващото събитие част от присъстващите научиха малко повече за района под Бърдото от краеведа Аниела Асенова.

На спирката при Класното училище всички бяха посрещнати от директора на музея Емилия Велинова. Тя разказа повече за развитието на образованието в Брезник. През 1840 година е открито първото класно училище в Брезник, което е било към храм “Света Петка”. Първият учител тогава е бил Йоан от село Лялинци. През 1859 година за учител идва даскал Михаил, който от брезничани е наричан “даскал Мина”. Той е един от най-дългогодишните учители в Брезник и летописец, оставил множество сведения за историята от онова време. През 1859 година църковно-училищното настоятелство в Брезник решава да бъде изградена нова сграда за по-голямо класно училище. Димитър Игнатов е дарил имот за изграждането на учебната сграда, която в наши дни знаем като Класното училище в Брезник.

След уводните думи на директора на Общинския исторически музей в Брезник пред Класното училище беше пресъздаден изпит от ученици от 19-ти век в открита класна стая. Изпитът се водеше от първия учител в Класното училище Димитър Тонджаров (Милен Миланов). Учениците показаха много добре усвоени знания по различни предмети. Накрая преподавателят и учениците му се поклониха пред публиката и бяха възнаградени за изпълнението си с аплодисменти.

Обиколката завърши на централния градски площад, пред сградата на народно читалище “Просвещение-1870”, където са подредени пейки с формата на букви от кирилицата, които не се срещат изписани по същия начин в нито една друга от световните азбуки. Около подредените пейки-букви са поставени табла със стихотворения на Таня Матеева, Евстати Бурнарски, Добрина Асенова и Росица Ангелова. Голям транспарант на пилоните на знамената въвежда преминаващите към проекта “Скритите букви”, който ще гостува в Брезник до 20 май.

Пред читалището в ролята на водещ влезе секретарят на институцията Борис Борисов, а покрай него се бяха наредили ученици. Бившият преподавател от Брезник Росица Ангелова също се включи в събитието пред читалищната сграда, като прочете част от своята книга “Приказни думички”, илюстрирана от нейната сестра Вера Ангелова. Ученици прочетоха стихове от различни автори и произведения, свързани с Брезник.
В края на събитието за своята отдаденост цветя получи Аниела Асенова. Заместник-кметът Мария Добревска подари книги за библиотеките на училищата в Брезник и Ноевци.

Пейките-букви гостуват в Брезник благодарение на компанията “Асарел-Инвестмънт”, която е посредник между Община Брезник и фондация “Прочети София”, която е инициатор на проекта.

Разгледайте още снимки от атрактивната разходка, която се проведе в Брезник:

Виж също...

Loading...