Тодора Радева от “Прочети София” след разходката в Брезник: Събитието беше едно от най-големите и хубави за пейките-букви

Управителят на фондация “Прочети София” Тодора Радева се включи в атрактивната разходка, която се проведе по-рано днес в град Брезник. Със събитието беше дадено началото на гостуването на пейки във формата на букви от българската азбука, предаде репортер на Zapadno.com.

Нетрадиционните пейки са част от проекта “Скритите букви”, който се осъществява от фондация “Прочети София”. Проектът стартира през 2018 година и е по идея на художника Кирил Златков. “През 2018-та предложи на нашата фондация да разпръснем букви из цялия град, които хората да откриват. Първоначалната идея беше да има такъв елемент на игра, на откриване. Тези букви трябваше да са част от сградите – по покривите, като стенописи или направени от растения. Ние искахме да ги впишем естествено в града. Но имаше известен проблем с разрешенията и стигнахме до идеята да направим буквите като пейки. Освен това решихме да направим само 14 букви, които са уникални за кирилицата. Тях като графичен знак ги няма в нито една друга световна азбука”, каза Тодора Радева от фондация “Прочети София”.

Друга основна идея на пейките-букви е да създават места за събиране на хора, свързващи ги поезията. Досега пейките-букви са гостували в Берлин, Париж, Брюксел и други големи градове. В Берлин пейките-букви са били разположени покрай река Шпрее, по която преминава корабче за туристи. Така пейките с форма на букви са били включени в атракционната обиколка на туристическото корабче.

Управителят на фондация “Прочети София” поясни, че нетрадиционните пейки гостуват навсякъде, където бъдат поканени. “Затова наистина съм много благодарна на Брезник и “Асарел-Инвестмънт”, които ни поканиха да покажем пейките тук. Тъй като поставянето на пейките е свързано с разрешителни, трябва да има воля от самата Община. Така че ние нямаме нищо против да гостуваме във всеки български град”, каза Тодора Радева. Тя отбеляза, че Брезник е най-малкият град, в който досега пейките са гостували. “Най-малкият град е, но това на което съм свидетел днес – това прекрасно събитие е едно от най-големите и най-хубавите. Естествено в чужбина буквите предизвикват интерес, заради това че са странни, непознати. Но пък тук, в България буквите са важни, защото те са си у дома. Не трябва да празнуваме буквите само покрай 24 май, а всеки ден да почитаме езика”, добави още управителят на фондация “Прочети София”.

Пейките-букви гостуват в Брезник от 5 до 20 май и тяхното поставяне в центъра на града беше открито с необичайно събитие. Прочетете още по темата в публикацията: Атрактивна разходка в Брезник пренесе брезничани и гости на града от 19-ти век до наши дни – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...