Духовници от Брезнишко ще съдействат за пристигането в България на мощи на светите братя Кирил и Методий

Представители на духовенството в област Перник и по-конкретно Църногорският манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще съдействат за пристигането в България на мощи на светите братя Кирил и Методий, предаде репортер на Zapadno.com.

Мощи на солунските братя ще пристигнат в София и ще бъдат за поклонение в страната ни в продължение на 48 часа. Те ще бъдат изпратени от Света гора, където се съхраняват. “Светите мощи за пръв път ще излязат от Света гора. Първата страна, която използва кирилицата и в която ще дойдат, е България. Мисля, че е правилно и естествено да бъде така. Това ще се случи благодарение на добрата воля на архимандрит Вартоломей – игумен на манастира “Есфигмен” в Света гора, където се съхраняват тези мощи и по покана на Негово светейшество патриарх Неофит”, сподели игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

Мощите ще бъдат изложени в софийската митрополитска катедрала “Света Неделя”. Тяхното пристигане ще бъде посрещнато с тържествено събитие, което ще започне в 12 часа на 23 май. “През целия 24 май ще останат там за поклонение и на 25 май, обедно време ще отпътуват обратно за Света гора. По време на престоя им в България ще се отслужват свети литургии, молебен, маслосвет и други служби за здраве и благословение на вярващите. За нас като българи е огромна радост, че можем да докоснем костите на тези, които всъщност няма българин, който да не им знае имената”, каза още архимандрит Никанор.

Духовници от Църногорския манастир ще окажат съдействие по време на пристигането на мощите и при тяхното отпътуване за Света гора.

Снимка: архимандрит Никанор

Виж също...

Loading...