За чудотворната икона, съхранявана в Църногорския манастир създадоха специален вариант на песен за светинята – ВИДЕО

В Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци се съхранява иконата на Пресвета Богородица “Всецарица”. Този образ на Божията Майка е копие на едноименната Чудотворна икона, която се намира в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора, Атон. Иконата “Всецарица” има удивителната способност и особената благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и на хора с наркотични зависимости, съобщиха от Софийската света митрополия.

За тази благодатна сила, често преминаваща и върху копия на иконата, свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България, които стават след прочитане на Молебен канон или Акатист на Пресвета Богородица, съставени от светогорския манастир Ватопед.

Наред с молитвените последования, създадени от ватопедските монаси, има и една песен на гръцки език, посветена на иконата, чийто автор е старецът Йосиф Ватопедски. Тази песен вече е и на български, която е адаптирана за иконата в Църногорския манастир.

Текстът основно е обработен от иконом Константин Стойчев, който е енорийски свещеник в Брезник, но служи и като манастирски свещеник в обителта. Песента в прослава на “Всецарица” е нотирана от псалта от Белград Владимир Симич, който е чест гост на манастира.

Песента се пее вече от деца, които идват на православни лагери в светата обител. Отскоро я запя и младият певец на народни песни от Перник Антонио Симеонов, който направи професионален запис с подкрепата на пернишкия бизнесмен Марио Агонцев, близък приятел и спомоществовател на манастира.

На 2 май тази година, в чест на празника на свети Цар Борис Покръстител, песента за “Всецарица” бе официално представена с клип.

Вижте клипа с песента за чудотворната икона:

Виж също...

Loading...