На Гергьовден брезничани и гости на Брезник изпълниха храм “Свети Георги Победоносец” за храмовия празник – СНИМКИ

Десетки жители и гости на град Брезник изпълниха храм “Свети Георги Победоносец” и двора към светата обител по случай храмовия празник, който се чества днес, на Гергьовден, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържествена служба беше отслужена сутринта в храма, след която вярващите се преместиха в храмовия двор. Там отец Михаил направи водосвет за здраве и благослови два казана с курбан. “Службата е хубава и прекрасна, когато всички сме заедно. Когато си помагаме, който с каквото може. За да се почустваме наистина приятно в храма трябва да има взаимност и подкрепа от всички вас. Да сте живи и здрави! Свети Георги да помага на всеки един от вас”, пожела отец Михаил на миряните.

В края на освещаването на курбана отецът подари икона на брезничанина Станислав, който е помогнал за обновяването на двора на църквата. Станислав благодари за подаръка и сподели, че и други хора са спомогнали дворът да е по-приветлив.

От около 20 години курбанът за Гергьовден и храмовия празник на храма се дава от семейство Асенови. Тази година, тъй като празникът се случва в петъчен ден, курбанът е от фасул. “В храма задължително и по канон е постно, затова е фасул. В Брезник строго се съблюдават тези неща и хората знаят, че в сряда и петък курбанът винаги е постен. Днес е храмов празник на “Свети Георги Победоносец” и е важен ден за всички брезничани. Този храм е направен и издигнат с голяма мъка и то от брезничани”, каза Аниела Асенова. В нейното семейство няма човек, който да носи името на светеца Георги и даването на курбан за празника се зародило спонтанно. “Докато съм жива и здрава ще го давам, пък после ако искат моите дъщери или внуци, нека го продължат. Днес малко е загорял, но дано е за късмет на целия град, на всички брезничани. Така най-вероятно е поискал светецът Георги и може би по този начин ще преборим злото, което непрекъснато ни разделя. Въпреки че непрекъснато се извинявах за курбана, не чух една лоша дума от хората”, каза още Аниела Асенова.

Разгледайте снимки от храмовия празник, който събра брезничани и гости на града в Брезник:

Виж също...

Loading...