Доклад за село Клисура, което е било част от Трънската околия, вече се съхранява в архива на държавата

В началото на месец май научната библиотека на Държавен архив-Перник се обогати с рядко постъпление – тритомника „Съдбата на българите в Западните покрайнини“, издание на Обществено движение/Граждански комитет „Западни покрайнини“. Изданието е посветено на знайните и незнайни жертви, дадени от българското население в Западните покрайнини от откъсването им от България до днес, съобщиха от Държавния архив.

Тритомникът включва: докладите от I национална конференция, посветена на българите от Западните покрайнини (2010 година); документи и доклади от VI конференция, посветена на съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой (2019 година) и сборник доклади и документи (2021 година). Сборниците излизат под общата редакция на професор Лозан Митев.

От Държавен архив-Перник благодарят за ценното дарение, връчено от Христо Христов – историк, експерт в ЦДА на НРБ, ЦДТА, началник управление „Военни архиви” в Министерство на отбраната, директор на дирекция „Канцелария” в Министерство на външните работи и консул в Ниш.

Дарителят е автор на доклади в сборниците. Читател и потребител на архивна информация в Държавен архив-Перник, той връчи разширен вариант на доклада „Село Трънска клисура“, публикуван в третия том и резултат на няколкогодишните му търсения в събиране на данни за написването на родова история.

Колегата Христов, чийто трудов път е свързан в по-голямата си част с развитие на архивното дело в България дари на Държавен архив-Перник и екземпляр от юбилейната пощенска марка, издадена на 5 октомври 1976 година по повод 25-годишнината от създаването на Държавния архивен фонд.

Трънска клисура или Клисура е село, което допреди подписването на Ньойския договор през 1919 година, попада в бившата Трънска околия. В наши дни селото е част от Сърбия.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...