Областният управител на област Перник дискутира с представители на централната власт и организации подготовката на младите шофьори

Областният управител Кирил Стоев участва в работна среща по покана на заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Димитър Илиев. На срещата присъстваха още заместник-министърът на образованието Мария Гайдарска, експерти на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и представители на 15 неправителствени организации. Основен акцент в нея бяха проблемите при провеждането на обучението и изпита при новите водачи на моторни превозни средства. По време на дискусиите присъстващите се обединиха около това, че сегашните условия на обучение и изискванията към преподавателите (инструкторите) са незадоволителни, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Областният управител Кирил Стоев постави отново на дневен ред и предложението за въвеждане на пробна шофьорска книжка на младите водачи, което да води след себе си определени права и ограничения, а целта е да се намали броя на тежките пътнотранспортни произшествия. „Според статистиката, водачите със стаж до 3 години са отговорни за 61 % от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия. Трябва да обърнем тази негативна тенденция, длъжни сме като представители на отговорните институции да поставим темата в дневния ред на обществото и да направим широка обществена дискусия. В област Перник ще стартираме кампания по безопасност на движението, която има за цел да обедини усилията на всички институции и организации, които работят в тази посока и да действаме на терен, всеки според правомощията и функциите си, за да получим добри резултати“, заяви Стоев.

Сред обсъжданите въпроси и предложения бяха промяна в изпитните въпроси, въвеждане на интерактивни видеоклипове при теоретичния изпит, разделяне на теоретичното обучение на присъствено и дистанционно, електронизация на цялостния процес по обучение и на водената документация; спешна промяна на учебната документация, регламентираща начина на провеждане на обучението; обсъждане на въпроса за минималната степен на образование за придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Снимка: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...