Храмът в село Сопица се обезопаси с гръмоотводи по инициатива на бай Рангел и чрез събрани средства от местни хора

Храм “Свети Георги” в брезнишкото село Сопица вече е обезопасен с гръмоотводи. Инициативата е на местния радетел за селото и храма бай Рангел Димитров, а дейностите са извършени от професионална фирма, предаде репортер на Zapadno.com.

На храмовия си празник, който се чества на Гергьовден, храмът посрещна жители и гости на Сопица с още по-обновена визия. От края на месец април върху покрива на светата обител са монтирани два гръмоотвода. Инициативата е дело на бай Рангел, който се опасява, че тъй като църквата се намира във високата част на селото, лесно може да пострада от мълнии.

Няколко са факторите, които провокирали бай Рангел да подема инициативата, за която помогнали хора от селото с даряване на средства. Единият от тях е новина, която сопичанинът прочел във вестника. Според изданието храм бил поразен от мълния и станал негоден за използване, поради множеството нанесени от атмосферното явление щети. Друг фактор се оказали два бора с дължина около 20 метра, които били повалени в горичката в близост до храма. Според бай Рангел дърветата са паднали вследствие на поразяване от мълнии.

Идеята за поставяне на гръмоотводи на ремонтирания храмов покрив се зародила през есента на 2021 година. Тогава бай Рангел успял да намери телефона на фирма, която поставила гръмоотводи върху къщата на негов съселянин. От фирмата пристигнали на оглед и обяснили, че дейностите по монтирането на металните елементи ще могат да се извършат напролет. През това време били събрани необходимите средства, които са дарени от хора живеещи или временно обитаващи имоти в Сопица. Монтирането на гръмоотвода се извършило в рамките на ден, в края на месец април. Бай Рангел е благодарен на Стойчо Иванов, Васил Здравков, Мирослав Карамфилов и всички останали хора, които се отзовават в помощ на църквата.

Сега местните могат да са спокойни, че храмът е обезопасен срещу мълнии. Църквата им е една от най-красивите в област Перник и сред най-поддържаните от всичките в малките населени места. Наскоро младежи от селото и техни приятели засадиха цветя в двора на обителта.

Виж също...

Loading...