Брезник да направи свои пейки-букви, които да останат в града за постоянно, предлага кметът на общината Васил Узунов

До 20 май на площадното пространство пред народно читалище „Просвещение-1870“ в град Брезник са изложени пейки във формата на букви от българската азбука. Гостуването на буквите става с институционалното съдействие на Община Брезник. Но ръководството на общината има идея такива букви да има за постоянно в града, предаде репортер на Zapadno.com.

„Когато настана тази ситуация с ковида и ремонтите с подмяната на ВиК инсталацията, бяха изтеглени всички пейки“ – коментира общинският съветник Мариола Попова на заседанието на местната власт през месец април 2022 година. „Няма къде да се седне, когато излезе на разходка по-възрастен човек. Трябва да направим така, че да им е добре. Тука беше добре с тези пейки, но сега няма къде да излезеш, да се разходиш.“ – гласи мнението на народния избраник.

В отговор кметът Васил Узунов съобщи, че старите пейки са прибрани, съхранени и дори част от тях са. „Съгласен съм, права сте за пейките. Нарочно не ги връщам, ще ги върна… Но имам молба заедно с вас да определим къде да стоят пейките. После аз ще ви пращам снимки от пейките. Тогава ще ме разберете защо не съм ги върнал. Дано не съм прав. Ще видим какво се случва с тях.“ – обясни кметът.

В отговора си Узунов добави също, че общината е в преговори с фирма, която да произведе постоянни букви-пейки. Вероятно те ще са по модела на вече изложените букви, създадени от фондация „Скритите букви“, които гостуват в Брезник с финансовата помощ на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД.

Прочетете повече по темата в публикациите: От Белгия – в Брезник: Пейки във формата на букви гостуват на града за месеца на българската азбука и култура и Атрактивна разходка в Брезник пренесе брезничани и гости на града от 19-ти век до наши дни.

Виж също...

Loading...