Музеят на Брезник ще отбележи Европейската нощ на музеите с образователна програма, засаждане на билки, концерт и други инициативи

Двудневна програма предвижда Общински исторически музей-Брезник за отбелязване на Европейската нощ на музеите, видя Zapadno.com.

Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви, поясниха от Министерство на културата. Тематичната нощ се отбелязва на 14 май.

Музеят в град Брезник ще отбележи Европейската нощ на музеите с редица инициативи, сред които концерт, засаждане на билки и други. На 13 май (петък) от 10:00 до 14:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” за най-малките ще гостува Национален земеделски музей-София. Музеят от столицата ще представи своята образователна програма „Кой ни храни и облича?“.

На 14 май от 10:00 до 14:00 часа е предвидена забавна събота за децата на Брезник и гостите с програмата на Националния земеделски музей и Общински исторически музей-Брезник. Заниманията ще се проведат на открито в двора на музейната сграда “Класно училище”. Там децата ще засадят билки със съдействието на Училищното настоятелство при брезнишкото средно училище “Васил Левски”. В 17:00 часа ще бъде открита изложбата ”Багри от Йоана”, която представя живопис и рисувани шалове. С тази изложба в Брезник ще гостува пернишкото народно читалище ”Миньор-2005”. В 17:30 часа в изложбена зала “Военен клуб” ще стартира концерт под надслов „Музеят и приятели”. На събитието ще бъдат наградени дарители и сътрудници на музея.

През целия ден, на 14 май, от 10:00 до 22:00 часа вратите на музейните експозици са отворени за посетители.

Виж също...

Loading...