В Брезник показват стенописи от къщата на Маргарита Хранова, които са изрисувани от поп Димитър в края на ХІХ век

Интересни експозиции могат да разгледат посетителите на Общинския исторически музей в Брезник по случай Европейската нощ на музеите, която ще се отбележи на 14 май, съобщиха за Zapadno.com от институцията.

На 14 май (събота) гости и граждани на Брезник ще могат да посетят музейните обекти с вход свободен от 16:00 до 22:00 часа. В изложбената сграда “Класно училище” могат да се разгледат постоянните експозиции – Етнография и Възраждане.

В обновената изложбена зала „Духовно развитие и просвета в Брезнишко в епохата на Възраждането”, посетителите за първи път ще се запознаят с реставрираните икони и църковна дърворезба от брезнишките църкви и манастири.

Освен тези експозиции посетителите ще могат да разгледат нещо любопитно – стенописите от своеобразния ”параклис” изрисуван от поп Димитрия в приземния етаж на неговата къща в края на ХІХ век. Те са заснети от Божидар Пантев с любезното съдействие на днешната собственичка на къщата Маргарита Хранова.

На 14 май ще бъде открита и изложбата “Багри от Йоана”, с която в изложбена зала “Военен клуб” на Общинския исторически музей в Брезник гостува пернишкото народно читалище “Миньор-2005. С тази изложба художничката Йоана Николова ще представи живопис и рисувани шалове. Експозицията ще бъде официално открита от 17:00 часа и ще може да бъде разглеждана до края на месеца.

Изложбите са само част от програмата, която музеят в Брезник е подготвил за Европейската нощ на музеите. За останалите събития следете страниците на Zapadno.com.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...