В двора на емблематична сграда за Брезник вече има билкова градина, в която расте и символът на Граовския събор “Видовден”

Дворът на изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник вече се облагороди с билкова градина. Инициативата е на Училищно настоятелство “Васил Левски” и ученици от брезнишкото средно училище “Васил Левски”, съобщиха от музея.

“С много усърдие бяха посадени много разновидни сортове билки, сред тях е и символа на събора Видовден – видовчето. Г-жа Пожарски разказа за ползата от билките и колко щастлив е човек докосвайки се до земята и общувайки с растенията. Надяваме се и молим създаденото да бъде опазено и да се съхрани, за да ни радва и дава поводи за повече подобни инициативи”, апелираха от Общинския исторически музей в град Брезник.

Преди една седмица дворът на Класното училище се превърна в открита класна стая, в която се обучаваха ученици под вещото ръководство на Димитър Тонджаров (Милен Миланов). Прочетете повече по темата в публикацията: Атрактивна разходка в Брезник пренесе брезничани и гости на града от 19-ти век до наши дни.

На 14 май музеят на Брезник ще се включи в Европейската нощ на музеите. В изложбените зали на изложбена сграда “Класно училище” посетители ще могат да разгледат различни експозиции, сред които и снимки на стенописи от края на XIX век. Прочетете още по темата в публикацията: В Брезник показват стенописи от къщата на Маргарита Хранова, които са изрисувани от поп Димитър в края на ХІХ век.

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...