Брезнишка фирма ще ремонтира пътя Брезник – Сливница, ремонтът е разделен на два участъка с обща дължина около 19 километра

Дългоочакваният ремонт на третокласния път 811 в отсечката между общините Брезник и Сливница е бил тема, която депутати от област Перник и регионалният министър са дискутирали чрез парламентарния контрол на Народното събрание, видя Zapadno.com.

През месец март тази година народните избраници от област Перник Юлия Иванова и Зорница Стратиева са попитали министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на какъв етап е реализацията на основния ремонт на отсечката между Брезнишко и Сливнишко. Те са задали и други въпроси, свързани с очаквания ремонт на отсечката от третокласния път.

Регионалният министър е отговорил, че строително-монтажните работи на близо 19 километра от пътя са разделени на два участъка. Първият е с дължина 11 километра и 520 метра и е от град Сливница до село Гургулят, а вторият е с дължина 7 километра и 450 метра и е от село Гургулят до границата с област Перник, близо 3 километра след село Ракита. “За изпълнението на ремонтните работи има избрани изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор след проведени обществени поръчки по Закона за обществени поръчки. Финансирането на обектите е изцяло със средства от републиканския бюджет и са предвидени в бюджета на агенцията”, гласи още отговорът от Гроздан Караджов.

Договорите за строителство са сключени през месец март 2022 година. Изпълнител е брезнишката фирма “Нивел Строй” ЕООД. Стойността на договора за първия участък е близо 14 милиона лева (13 946 461 лева и 86 стотинки) без ДДС. Стойността на договора за втория участък е малко над 10 милиона лева (10 269 818 лева и 28 стотинки).

Още преди повече от 2 години Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила обществена поръчка за строителен надзор на ремонта. Министър Караджов уточнява в отговора си, че предстои подписване на договор с участниците, които са се класирали да надзирават двата участъка: ДЗЗД „Сдружение Пътконсулт 200 – Три ЕС“ – за първия участък, и „Строл – 1000“ АД – за втория.

На сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” вече е публикуван подписания договор със „Строл – 1000“ АД. Той се отнася за надзора на участъка от Гълъбовци до Ракита и ще струва още 114 500 лева без ДДС.

Срокът за изпълнение на двата участъка е 18 месеца, но той ще започне да тече, когато с протокол се открие строителната площадка. Проектът за ремонт на всички близо 19-те километра от третокласния път предвижда дейности като усилване на пътното тяло, полагане на нова асфалтова настилка, ремонт на малки съоръжения за подобряване на отводняването на пътя, нова хоризонтална маркировка и други. По време на ремонта ще се ремонтират четири големи съоръжения. Целта на строително-монтажните работи е да се хомогенизира трасето на пътя, да се подобри отводняването и да се осигурят комфорните условия за пътуване.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...