Антикризисен пакет за гражданите и бизнеса: 0 % ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, 25 стотинки на литър отстъпка за горива и други мерки – ВИДЕО

0 % ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20 %, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1 %, със средно 20 %. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По така нареченото „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100 % на ръста на средноосигурителния доход или 100 % инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55 % на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лева, а от 1 юли вече ще бъде 467 лева. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лева, докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лева.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 стотинки за литър за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0 %, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20 %.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9 %. Ще бъде намален също на 9 % ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз електрическа енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4 500 лева на 6 000 лева годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по Закона за данък върху добавената стойност от 50 000 лева на 100 000 лева; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 милиарда лева; намаляване на лихвата до 8 % за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и други.

Ще бъде отправена препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране за две ставки за електричество, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9 %.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Вижте във видеото какво още казаха управляващите за антикризисните мерки:

Виж също...

Loading...