Архивът в Перник припомни събитие в Красава, свързано с добив на суровини, които днес са много актуални

Във Фейсбук страницата на Държавен архив-Перник са публикувани снимки и информация за мащабно събитие в брезнишкото село Красава, което се е случило през 30-те години на 20-ти век, видя репортер на Zapadno.com.

„През 1926 г. акционерното дружество на Алфред Джаксон от Лондон построява опитна фабрика с пещ в индустриален мащаб, рафинерия, машинно отделение, лаборатория, жилищно помещение и резервоари при с. Красава“ – гласи информацията, придружаваща снимки от архива.

На кадрите са изобразени множество хора, заедно със свещеник Александър Стефанов и официални лица на откриването на сондаж за нефтошисти край село Красава. Пернишкото подразделение на Държавния архив уточнява, че: „Проучванията се състоят в извеждането на нефтошисти на повърхността, дестилирането им за получаване на сурово масло, последваща дестилация на маслото и добиване на бензин, газ, амониев сулфат, асфалт, емулсия и емулсиран асфалт за настилка на шосета.“

След първоначалните опити, 8 години по-късно добивната индустрия в района вече функционирала пълноценно. „През 1934 г. фабриката е пусната в действие с участието на български персонал, обучени в съвместна работа с англичаните“, пишат от Държавният архив.

В коментарите под публикацията читатели коментират, че по-късно фабриката е била национализирана от Народната власт. Справка в “Държавен вестник” показва, че през 2000 година е била предоставена концесия за добив от находище „Красава“. Срокът на концесията е бил 35 години, но е бил прекратен предсрочно по желание на фирмата, която е работила там.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...