Козе сирене и кашкавал от ферма в Брезнишко ще бъдат изложени на международен двудневен фестивал на сиренето в Сливница

Фермата в брезнишкото село Муртинци ще представи своя продукция на първото издание на международния двудневен фестивал на сиренето, съобщиха за Zapadno.com от “Местна инициативна група Сливница – Драгоман”, които са организатори на събитието.

Фестивалът ще се проведе на 20 и 21 май пред зала „Арена Сливница“ в град Сливница. Участие в него ще вземат около 15 малки ферми и мандри от различни райони на страната, сред които и община Брезник. “Идеята на фестивала е да насърчим дребните производители, тъй като те предлагат качествена продукция”, сподели изпълнителният директор на “Местна инициативна група Сливница – Драгоман” Венци Димитров.

В програмата на двудневния фестивал са предвидени концерт, дегустации на сирена и други млечни продукти и ястия приготвени от шеф готвач и други. Посетителите на събитието ще могат да опитат сирене,, кашкавал, кисело мляко и други млечни продукти, които участниците ще изложат. На втория ден участниците ще бъдат наградени в няколко различни категории.

Фермата от село Муртинци, която е регистрирана като земеделски производител Първан Методиев, ще се включи в събитието на втория ден (21 май). На щанда на участниците от Брезнишко ще бъдат показани козе сирене и кашкавал, които семейната ферма произвежда в стопанството си. За млечните продукти, произведени в брезнишкото село и семейния бизнес читателите на Zapadno.com научиха преди няколко години в публикацията: Местен бизнес: Семейство от брезнишкото село Муртинци вдъхва нов живот на бившето ТКЗС, където е изградило затворен производствен цикъл.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...