Музеят на Брезник ще представи ревю-изложба на градски дрехи от миналото, призовават който има аксесоари – да ги предостави

Интересен проект ще реализира Общински исторически музей-Брезник. Проектът е свързан с представянето на градски дрехи от края на 19-ти и първата половина на 20-ти век, предаде репортер на Zapadno.com.

Наименованието на проекта е “Между традицията и модерността. Ревю-изложба на градско облекло от края на 19-ти и началото на 20-ти век” и ще се реализира по автентичен снимков материал, който се съхранява във фонда на музея. “Този проект е много амбициозен и се надявам да предизвика интерес. Надявам се на брезничани, които имат такива аксесоари от този период до средата на 20-ти век да ни ги предоставят или да ни ги дарят. Ние вече получихме такива дарения. Ще направим и реплики на рокли от края на 19-ти – началото на 20-ти век”, каза директорът на музея Емилия Велинова. Дизайнер ще изработи дрехите по предоставени от институцията снимки.

Към ревюто-изложба ще бъдат показани табла, които ще илюстрират как са изглеждали дрехите от този период. Предвижда се изложбата да бъде показана през месец септември тази година в дните на европейското наследство.

За реализирането на проекта Общинският исторически музей е кандидатствал по поканата за подкрепа на местни инициативи чрез Договора за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. Сумата, която се отпуска за проекта е 2 500 лева, но музеят ще дофинансира от бюджета си ревюто-изложба, поясни директорът Емилия Велинова и добави, че музейната институция ще разчита и на доброволци за реализиране на модната експозиция. “Нашата амбиция е през модните тенденции, които нахлуват от запад и от изток, не само в Брезник, но и в нашата страна, да проследим и икономическото развитие и издигането на Брезник”, добави още Емилия Велинова.

Най-старите снимки, по които ще се изработват дрехи са от 1890 – 1892 година и са семейни. “Имаме и сватбена снимка от този период и даже запазени сватбени аксесоари. Дрехите ще останат в нашия фонд и ще направим една постоянна или временна изложба. Намерението ни е и да направим възстановка на част от дюкяните на брезнишката чаршия. Ще има и демонстрации, но нека да запазим другото в тайна”, каза още директорът на музея в Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...