50 зрелостници от Брезник и Трън решаваха матурите по български език и литература в учебни стаи на брезнишката гимназия

Общо 737 зрелостници от учебните заведения в област Перник за изявили желание да се явят на държавните зрелостни изпити, като от тях 34 не са били допуснати до матурите, каза за Zapadno.com началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.

Недопуснатите до матурите зрелостници не са завършили успешно XII клас и трябва да се явят на поправителни изпити. Не са се явили на матурите 16 ученици. Явилите се да решават държавен зрелостен изпит днес са били 687 ученици.

От гимназиите в градовете Брезник и Трън до матурите са били допуснати 50 зрелостника колкото са се и явили на днешния държавен зрелостен изпит по по български език и литература. Те са решавали държавният зрелостен изпит в сградата на средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Трима зрелостника не са били допуснати до матурите, тъй като трябва да се явят на поправителен изпит.

„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства, поясниха от Министерство на образованието и науката.

Държавните зрелостни изпити в брезнишкото училище са преминали безпроблемно и писмените работи са получени в Регионалното управление на образованието в Перник. Резултатите от тези матури трябва да излязат в началото на месец юни. Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май и ще стартира в 8:30 часа.

Виж също...

Loading...